Održan Sabor frulaša i dudučara u Osanici!

Naselje Osanica prepoznatljivo je po manifestaciji Sabor frulaša i dudučara. 30. juna ove godine Sabor je održan po peti put i obuhvatio je bogat kulturno-zabavni program. Domaća i gostujuća kulturno-umetnička društva oplemenila su sadržaj ove manifestacije, a frulaši i dudučari iz naše i okolnih opština uzeli su učešće u takmičenju za najbolje odsviranu melodiju na fruli.

sabor frulasa

Manifestaciji su doprineli učenici Osnovne škole ”Moša Pijade” iz Osanice koji su, kao i svaki put do sada, organizovali Dečiji vašar na kome su prodavali suvenire, igračke, hranu i mnogo toga drugog. Domaćini Sabora organizovali su okrugli sto na temu ”Značaj Sabora za manifestacioni turizam” na kome su prisustvovali gosti iz Turističke organizacije grada Čačka, organizatori Sabora frulaša iz Prislonice, etnomuzikolozi, predstavnici organizacionog odbora Sabora frulaša i predstavnici Turističke organizacije opštine Žagubica. Neposredno pred početak kulturnog programa, učesnici Sabora organizovali su defile. Sabor je, prigodnim govorom, otvorio predsednik opštine Žagubica, gospodin Safet Pavlović koji je pozdravio učesnike i sve prisutne goste.

Zvuci frule prelomili su se naseljem ovog poslednjeg dana maja meseca do kasno uveče. Različite izvorne melodije, zdravičari, kola na fruli i narodne pesme na fruli trajale su do kasno uveče. Na kraju je nastupilo proglašenje pobednika po kategorijama, dodela nagrada i diploma učesnicima. Najmlađi pobednik bila je Katarina Pujkilović iz Osanice, u kategoriji odraslih prvo mesto zauzeo je Stojadin Barbulović iz Ždrela, drugo mesto Radojko Đorđević iz Laznice i treće mesto Simeon Lupulović iz Šarbanovca.

sabor frulasa 1

U kategoriji dece, prvo mesto zauzela je Marina Marić iz Osanice, drugo mesto Sava Petrović iz Laznice, a treće mesto Aleksandra Pajkić iz Osanice. Nagradu za najbolje odsviranu pesmu pripala je Vuku Petrović iz Laznice, a sveukupni pobednik Sabora bila je Marina Marić iz Osanice. Nagrade i diplome podelili su predsednik Mesne zajednice Osanica, predsednik Lovačkog udruženja, direktor Kulturno-prosvetnog centra i Odbornik Skupštine opštine Žagubica. Organizatori Sabora zahvalili su se svima na učešću i gostovanju, kao i lokalnoj samoupravi na pomoći u organizovanju Sabora.

Sitemap