Žagubica

Naselje koje se nalazi na nadmorsoj visini od 320m, na izvoru reke Mlave – vrelo Mlave, u kome živi 2800 stanovnika pravoslavne veroispovesti, srpskog, vlaškog i romskog porekla, istovremeno je upravni, administrativni, privredni, zdravstveni i obrazovni centar opštine i Homolja.

Smešteno je u jugoistočnom delu Žagubičke kotline podno severne strane planine Beljanice, kroz koje prolazi regionalni put Požarevac-Bor, a povezano je regionalnim putem sa Majdanpekom. Žagubica spada u starija homoljska naselja, po popisu naselja u „Braničevskom tefteru“ iz 1467 godine, koje je jedno vreme bilo upravno, trgovačko i finansijsko središte sreza homoljskog, pod čijom su upravom bila naselja: Jasikovo, Vlaole i Leskovo.

Naselje je često menjalo lokaciju pod pritiskom zavojevača, pa se zbog toga i različito naziva u turskim i austrijskim kartama, iz perioda XVII i XVIII veka.

Na obodu Žagubice nalaze se neistraženi ostaci naselja iz rimskog perioda, nedaleko manastir Trška crkva, u samom naselju crkva Sv. Trojice, upravne, obrazovne, zdravstvene, finansijske, kulturne, sportske institucije, ustanove i udruženja, kablovska televizija i trgovinski objekti. U Žagubici postoji pogon za obradu kamena, drveta i metala, uzgoj ribe i zanatske usluge. Na obodu naselja nalazi se vrelo Mlave sa istoimenim restoranom i smeštajnim kapacitetima.

Sitemap