Izvarica

Izvarica je naselje koje ima najpovoljniji položaj u odnosu na regionalni put Požarevac – Bor, udaljeno je od puta 500 metara, smešteno je na ulasku reke Mlave u Ribarsku klisuru, na levoj obali tik uz Mlavu, na krajnjem jugozapdnom delu Žagubičke kotline, na nadmorskoj visini od 270 metara. U naselju živi 370 stanovnika, pravoslavne veroispovesti, srpskog porekla.

U podnožju padina planine Beljanice, na obodu naselja, postoji Izvaričko vrelo, čija otoka čoni Izvaričku reku, kao levu pritoku reke Mlave. Izvarica spada u grupu najstarijih naselja u Homolju, po popisu naselja u „Braničevskom tefteru“ iz 1467 godine.

Naselje je snabdeveno gravitacionim vodovodom, ima područnu osnovnu školu do četiri razreda, stočarsku zadrugu, kablovsku televiziju, telefon  i  trgovinske objekte. Meštani se mahom bave stočarstvom, a u samom naselju radi pogon za preradu homoljskog mleka, što čini okosnicu privređivanja. Kuriozitet ovog naselja čini zajedničko groblje sa naseljem Suvi Do, neistraženo „Jelinsko groblje u centru sela i lokalitet „Stara Izvarica“, gde postoji groblje i tragovi starog naselja, iz neutvrđenog doba. Blizina reke Mlave i Ribarske klisure, nudi različite sadržaje za razvoj turizma u raznim oblicima.

Sitemap