Održan 10. Sajam etno hrane i pića

Etno-sajam-ministarka

Sajam etno hrane i pića ove godine održan je po deseti put kao najveća smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda, a svoj doprinos dali su i izlagači iz naše opštine.

Sa područja Braničevskog regiona kao suizlagači Regionalne privredne komore Požarevac učestvovali su domaći proizvođači opštine Žagubica: Pčelarska zadruga ”Homolje med” iz Žagubice sa Homoljskim medom, Mlekara ”Homoljka MZ” iz Izvarice sa Homoljskim sirom, jogurtom i pavlakom, Poljoprivredno gazdinstvo Milosave Grozdić iz Žagubice sa domaćim sirupima, džemovima i pekmezima, Poljoprivredno gazdinstvo Aleksandra Stojanovića iz Jošanice sa rakijom šljivovicom pod nazivom “Legenda” i voćnim likerima, Domaćinstvo Srbice i Zorana Nikolića iz Krepoljina sa suvim pečurkama i pečurkama u salamuri, domaćim sirupima i mednim eliksirima, Podrum “Lazić” vlasnika Miodraga Lazića iz Žagubice sa rakijama travaricom i medovačom, domaćim kupinovim vinom i pelinkovcem, Asocijacija za ruralni razvoj opštine Žagubica sa rakijom i sirupom od aronije i Turistička organizacija opštine Žagubica sa karakterističnim suvenirima i promotivnim materijalom kroz koji je moguće upoznati znamenitosti i prirodne lepote Homolja.

Iako je primarni cilj predstavljanje proizvođača radi ostvarivanja saradnje sa investitorima i kupcima, namera Homoljaca jeste prezentacija bogate ponude koja je dostigla zavidan nivo proteklih godina na šta su vrlo ponosni.

Štand opštine Žagubica je bio vrlo posećen u toku trajanja sajma, a samo učešće je podržao i predsednik opštine Žagubica, gospodin Safet Pavlović, predsednik Skupštine opštine Žagubica, gospodin Dejan Nikolić i zamenik predsednika opštine Žagubica, gospodin Ljubiša Jovkić.

Etno-sajam-2

Dan otvaranja Sajma etno hrane i pića posebno je za učesnike na ovom štandu značajan jer su imali zadovoljstvo da ugoste Ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežanu Bogosavljević Bošković koja je bila počasni gost predsednika opštine, gospodina Safeta Pavlovića i kojoj su predstavljeni prirodni proizvodi iz našeg kraja i ljubaznost domaćina.

Štandovi izlagača iz naše opštine privukli su veliku pažnju posetilaca a u trci za nagrade na sajmu našao se veliki broj domaćih proizvoda iz Homolja.

Stručni žiri doneo je odluku da nagrade ponesu sledeći proizvodi iz Homolja:

– Za robnu marku Srbije za 2015. godinu u kategoriji mlečnih proizvoda proglašena je „Kisela pavlaka“ proizvođača Mlekara „Homoljka MZ“ iz Izvarice,
– Udruženje žena „Homoljke“ iz Žagubice osvojile su drugo mesto za najlepše ukrašen slavski kolač,
– Posebno priznanje osvojilo je Domaćinstvo Nikolić iz Krepoljina za sirup od divlje trešnje i
– Posebno priznanje osvojila je Milosava Grozdić iz Žagubice za slatko od mušmula.

Sitemap