Jubilarni 10. “Dani gljiva i bilja“ u Krepoljinu! (FOTO)

Dani gljiva 2

Dvodnevna manifestacija kojom je obeležena desetogodišnjica okupljanja ljubitelja prirode i plodova koje nam ona daje, održana je u Krepoljinu 17. i 18. oktobra.

U organizaciji Ekološkog društva „Studenac“ , Turističke organizacije, OŠ „Jovan Šerbanović kao i MZ „Gornjak“ mnoštvo različitih sadržaja smešteno je u ova dva dana manifestacije.

Kao što smo već navikli, prvog dana su svi zainteresovani počevši od onih najmlađih koji su zajedno sa nastavnicima, članovima Mikološkog društva kao i meštanima Krepoljina i okoline, krenuli u berbu gljiva.

Ove godine, u čast jubileja, obeležena je gljivarska staza „Lipova ravan“ kojom su se berači kretali. Signalizaciju za ovu stazu uradila je Turistička organizacija u dogovoru sa ekološkim društvom „Studenac“.

Da je je berba bila više nego uspešna pokazalo se sutradan na izložbi svih ubranih plodova ali isto tako i po zadovoljnim licima posetioca koji su probali sve đakonije pripremeljene od gljiva i bilja. Tradicionalni deo ove manifestacije je degustacija specijaliteta koja je bila poslužena u pomoćnim prostorijama Doma kulture koji je nedavno renoviran i stavljen u funkciju. Svi sadržaji mafestacije, osim terenskog, održani su ispred odnosno u Domu kulture u Krepoljinu, što je olakšavajuća okolnost.

Dani gljiva 1

Ono što je svakako dalo poseban pečat ovom jubileju jeste knjiga autorke Mikice Petrović, profesora biologije iz Krepoljina u koju je smešteno deset godina trajanja manifestacije, druženja i prikupljanja gljiva i bilja. Osim toga, mesto u kljizi našli su naravno i članovi Ekološkog društva, spiskovi prikupljanih gljiva i bilja, recepti za specijalitete, ali i anegdote sa ranijih druženja.

Promocija knjige upriličena je u galeriji Doma kulture gde je domaćin bila Turistička organizacija, dok su o samoj knjizi i autoru govorili dugogodišnji prijatelji i redovni gosti u Homolju u dane ove manifestacije.

Posetiocima i gostima među kojima su bili i predsednik opštine Žagubica, gospodin Safet Pavlović, kao i Narodni poslanik u Skupštini Srbije, gospođica Olivera Pauljeskić, su se u sklopu Eko-programa, interesantnim, recitalima i glumom predstavili učenici OŠ „Jovan Šerbanović“ iz Krepoljina sa isturenim odeljenjima iz Krupaje, Milanovca i Siga.

Na platou ispred Doma kulture a u sklopu ove manifestacije postavljeni su štandovi izložbenog karaktera te su tako posetioci mogli videti i kupiti, magnete rađene baš za ovu manifestaciju, med, sir, plodove jeseni, suvenire i još mnogo toga.

Dani gljiva 3

U predvečerje, Dom kulture, zasijao je starim sjajem kada je karavan „Igraj kolo naokolo“ sa KUD-ovima iz opštine Žagubica predstavio nošnju, pesmu i igru iz Homolja, a na posletku programa svi meštani koji su ispratili ovaj sadržaj vratili su se u neka davna vremena narodnim kolom, kako vlaškim tako i srbskim.

Pokrovitelj manifestacije bila je opština Žagubica, a ovom trinaestom manifestacijom opština Žagubica je zajedno sa njihovim organizatorom, Turističkom organizacijom, zaokružila broj održanih manifestacija u toku 2015. godine.

Sitemap