Priveg 2018

Priveg,   jedan od najkompleksnijih drevnih običaja, iz kulta mrtvih, u Evropi, sačuvan je u obrednoj praksi meštana naselja Laznica u opštini Žagubica, zahvaljujući kulturno-umetničkom društvu  “Izvor” iz Laznice, Turističkoj organizaciji opštine Žagubica i Kulturno-prosvetnom centru “Jovan  Šerbanović” Žagubica uz nesebičnu podršku lokalne  samouprave opštine Žagubica.

10. februara ove godine, manifestacija Priveg organizovana je po 14. put. Pored tradicionalnog paljenja vatre i namenjivanja narodnih kola upokojenima bez sveća, održan je i bogat kulturno-umetnički program. Pored domaćina KUD “Izvor” iz Laznice učestvovali su i KUD”Horeo Margi”  Isakova opština Ćuprija, KUD “Jasikovo”  Jasikovo,  KUD “Rudna Glava” opština Majdanpek, KUD “Štule” Voluja opština Kučevo, KUD “Neresnica” Neresnica, KUD “Izvor” Laznica, KUD “Vuk Stefanović Karadžić” Stamnica, instrumentalisti Petar Ljeparević iz Bora, Vladimir Marioković  Kučevo,  Danica i Anabela Jović i Sara Karabašević iz Laznice, udruženje frulaša “Flujer” Osanica,  Ljubiša Šišmanović Degol Laznica, Ognjen Janjić iz Duboke.

Pored kulturno-umetničkog programa učešće na manifestaciji uzela su i udruženja  žena :  “Etno dame” iz Laznice, “Homoljke” iz Žagubice, “Vredne vlajne”, iz Rudne Glave i “Etno Nimi” iz Leskova koje su na štandovima izlagale narodne rukotvorine i etno hranu.

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap