Održan prvi Međunarodni festival viteštva!

festival-vitestva

Prvi Međunarodni viteški festival održan je u manastiru Manasija od 25. do 27. avgusta. Festival je održan u znak sećanja na skoro 600 godina od kada je despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjovekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice u cilju promocije srpske kulture i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa. Festival je otvorio predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić koji je i pokrovitelj samog festivala sa rečima da Srbija i dalje drži ispruženu ruku pomirenja i uzvraća rečima praštanja na svaki kamen, svaku pogrdu ili uvredu po uzoru na despota Stefana.

Domaćini festivala bili su “Beli Orlovi”, vitezovi iz Srbije, koji su ugostili saborce iz više od deset zemalja kao što su Kina, Rusija, Austrija, Mađarska, Francuska… Velika atrakcija bili su i učesnici sa “Ljubičevskih konjičkih igara”. Posetioci su imali priliku da prisustvuju izvođenju svetski poznate plesne grupe “Una Saga Serbica”.

Po prvi put u Srbiji, posetioci su mogli da čuju neverovatan spoj moderne i srednjovekovne muzike. Na festivalu pod nazivom “JUST OUT” nastupio je Srpski vojni orkestar “Stanislav Binički”, kao i naš poznati kompozitor Vojkan Borisavljević, a posebno iznenađenje bili su monasi manastira Šaolin, koji je jedan od najvećih duhovnih centara velike Kine sa svojim borilačkim veštinama.

festival-vitestva-2

U porti manastira upriličena je izložba srednjovekovnih arheoloških nalaza iz 15. veka poput keramičkog posuđa, poljoprivrednih alatki, vrhova strela iz 10. do 16. veka, buzdovana, topuza, vrhova kopalja, srednjovekovnih bojnih sekira, mačeva, kao i opeka sa intitulacijom despota Stefana Lazarevića.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, brojni predstavnici diplomatskog kora, Narodne Skupštine Srbije, a programu je prisustvovalo oko 3.000 posetilaca.

festival-vitestva-3

Turistička organizacija opštine Žagubica bila je jedan od učesnika i izlagača na festivalu tokom svih dana trajanja. Zainteresovani građani opštine Žagubica imali su priliku da se prijave za organizovan prevoz do manastira Manasija na dan otvaranja festivala odakle su se vratili puni utisaka, sa novim iskustvom druženja sa vitezovima ali i ispunjeni spokojem koji vlada unutar zidina ovog veličanstvenog manastira.

Sitemap