Laznica

Najveće naselje u Homolju posle Žagubice i Krepoljina, smešteno na istoku Žagubičke kotline, ispod krajnjih jugozapadnih obronaka Homoljskih planina, kroz koje prolazi regionalni put  Žagubica-Majdanpek. Spada u grupu najstarijih naselja u Homolju po popisu naselja u „Braničevskom tefteru“ iz 1467 godine.

U naselju na nadmorskoj visini od 370 metara, živi 2000 stanovnika pravoslavne veroispovesti, vlaškog porekla, koji su većinom na radu u inostranstvu ili okolnim gradovima. U naselju postoji vodovod i kanalizacija, zdravstvena ambulanta, pošta, benzinska stanica, kablovska televizija, telefon, asfaltirane ulice i objekti zanatskih i trgovinskih delatnosti, kao i pogon za preradu drveta. Laznica ima matičnu osnovnu školu u kojoj se školuju deca do osmog razreda.

U ataru naselja nalazi se Potajnica, prirodna mistična retkost, u narodu poznata kao „Stojanje“, intermitentni izvor, iz kog voda otiče sa prekidima u različitim vremenskim intervalima, zavisno od godišnjeg doba. U neposrednoj blizini naselja nalazi se „Pčelinji krš“, neistraženi brežuljak, na kome postoje tragovi starog grada-utvrđenja, sa ostacima grnčarije i zgure kao proizvod livenja metala. U samom naselju nalazi se kuća Jovana Šerbanovića, narodnog heroja iz drugog svetskog rata, koja je kao spomenik pod zaštitom. Pogodno je za razvoj seoskog turizma.

Sitemap