Održan VI Sabor frulaša i dudučara ”Homoljska frula” u Osanici

image-0.02.01.c119683242a1df27d7a202a404ec4bed7a1bf87938fc2f0dbc76a2bbbecb57ec-V

U subotu 28. maja 2016. godine u Osanici su se okupili ljubitelji frule i duduka. Ovaj Sabor predstavlja predtakmičenje za Sabor frulaša ”Oj Moravo” u Prislonici kod Čačka.

Takmičari su bili podeljeni u nekoliko kategorija a ocenjivao ih je stručni žiri u sastavu:

Predsednik žirija – mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog i muzički urednik Radio Beograda

Član žirija – Ivana Arsenijević, etnomuzikolog

Član žirija – Tihomir Paunović, maestro frule.

Prvo mesto u kategoriji dece uzrasta do 12 godina osvojila je Katarina Pujkilović iz Osanice koja je ujedno ponela i titulu Najmlađeg učesnika.

U kategoriji dece uzrasta od 12 do 16 godina prvo mesto zauzeo je Vuk Petrović iz Laznice koji je zajedno sa bratom Savom zauzeo prvo mesto i u kategoriji dueta.

U kategoriji seniora prvo mesto zauzeo je Petar Čilunović iz Šarbanovca kod Bora koji je izabran i za sveukupnog pobednika Sabora.

Od propratnih sadržaja organizatori su posetiocima priredili razne zanimljivosti kao što su dečji vašar, izložbe, tribina ”Nematerijalna baština Homolja”, kao i izložbeno prodajne štandove sa suvenirima.

Sabor je otvorio zamenik predsednika opštine, gospodin Predrag Ivković. Specijalni gost Sabora bila je etno grupa ”Čudesmo” koja je privukla veliku pažnju jer jedan od članova svira aboridžinski instrument ”didžeridu” koji je vrlo sličan sa našim ”rikalom”.

U revijalnom delu programa nastupili su KUD ”Izvor” iz Laznice, KUD ”Homolje” iz Žagubice kao i KUD ”Vlaško kolo” koje je bilo domaćin Sabora.

 

 

Sitemap