‘Dani proje i sira’ u Medveđici, osmi put!

Dani-proje-i-sira-2

U nedelju 16. avgusta u najmanjem naselju opštine Žagubica, Medveđici, okupilo se više od hiljadu ljudi, a povod je bio i više nego interesantan „Dani proje i sira“.

Tradicija meštana ovog naselja tako je nastavljena, koja traje još od 2007. kada je po prvi put organizovano, i to sa velikim razlogom (u čast proje i sira), okupljanje meštana rasutih po celom svetu, a kojem su se pridružili i brojni turisti i ljubitelji tradicionalne domaće kuhinje i proizvoda.

Tako je započeta jedna lepa manifestacija koja, vrlo uspešno, traje i danas.

Dani-proje-i-sira-1

Turistička organizacija opštine Žagubica zajedno sa predsednikom opštine, Safetom Pavlovićem, koji je upravo rodom iz Medveđice, potrudila se da ovu manifestaciju podigne na viši nivo.

Jutro u Medveđici započelo je svečanim otvaranjem Lovačkog doma, koji je otvorio predsednik opštine, a nastavilo se izložbom proje i sira, koja je bila takmičarskog karaktera, te je tako više od 20 vrednih domaćica izložile svoju proju i domaći sir.

Komisija je imala prilično težak zadatak u izboru ‘Naj proje’ i ‘Naj sira’, ipak, najvrednije domaćice su dobile i to zasluženo medalje i diplome.

Posetioci su posle degustacije najboljih proja i sireva uživali u sada već tradicionalnim seoskima igrama, a održana su vrlo zanimljiva takmičenja nadvlačenju konopca, bacanju kamena sa ramena, ispijanju piva, šutiranju na gol, prevrtanju traktorskih guma …

Pobednicima je Turistička organizacija opštine Žagubica nagradila medaljama i diplomama.

Popodevni program je bio rezervisan za nastupe brojnih kulturno-umetničkih društava, koja su svojim nastupima razgalila dušu svih prisutnih

Tako su nam se predstavili KUD „Mladost“ iz Krepoljina, Marija Jović iz Petrovca, Bora Nikolić iz Suvog Dola, Miodrag Lazarević iz Požarevca, inače član KUD-a „Mladost“, a Tijana Ivanović je izrecitovala sjajnu „Pesmu o proji“ autora Petra Paunovića iz Žagubice.

Užitak posetiocima za sve vreme trajanja manifestacije činili su i štandovi u neposrednoj blizini pozornice, na kojima su bili izloženi suveniri sa motivima Medveđice i Braničevskog kraja, nošnje, razni domaći sirupi, pekmezi i još pregršt zanimljivih proizvoda poreklom iz ovog dela Srbije.

Sjajno raspoloženje, ipak, nije pokvarila kiša koja je stigla u smiraj dana, te su se tako svi gosti pod šatorom propratili „Izbor za najlepšu pastiricu“ čiju titulu ove godine ponela Kristina Miladinović iz Krupaje.

Uz muziku uživo gosti su učestvovali i u lutriji, gde su mnogi posetioci osvojili zanimljive nagrade.

Organizator manifestacije je bila Turistička organizacija uz podršku lokalne samouprave, a saradnik u organizaciji je bio Kulturno-prosvetni centar „Jovan Šerbanović“ iz Žagubice.

Sitemap