Sabor “Vrela Homolja” 2019.

 Održan je XVII po redu Sabor „Vrela Homolja“, jedna od najvećih manifestacija u Srbiji, kako po broju učesnika, tako i po broju posetilaca.
Posetioci su mogli da isprate sledeće sadržaje: – prvog dana Sabora: dečiji karneval, Sajam meda i preduzetništva, izložbe slika u Zavičajnom muzeju Homolja i u prostorijama Udruženja likovnih umetnika Homolja, a u večernjim satima „Srpski poj od iskona“ u porti crkve Sv. Trojice u Žagubici.
– Drugog dana Sabora sva dešavanja su se odvijala na platou iznad Vrela Mlave. U ranim jutarnjim časovima održano je takmičenje u pecanju pastrmke mušičarenjem, na reci Mlavi, pod nazivom „Žagubica FLY 2019“.
1. mesto Stojanović Vanja iz Niša
2. mesto Đokoć Dragan iz Leskovca
3. mesto Askovski Srđan iz Petrovca na Mlavi
U takmičenju u pripremanju tradicionalnih jela na licu mesta, pod nazivom „Zlatne ruke“ Homolja, pobedu je odnelo udruženje „Krilaš“ iz Ćovdina .
Za najukusnije tradicionalno gotovo jelo, pobedu je odnelo Udruženje žena „Stamničanke“ iz Stamnice. Nagradu za najlepše ukrašen štand odnelo je Udruženja žena „Starčevljanke“ iz Starčeva, dok su najoriginalniji suvenir napravile žene iz Udruženja „Zlatne ruke“ iz Kladurova.
Posebno priznanje dobila je „ Srednja tehnička škola br. 4“, iz nama prijateljskog grada Pjotrkov Tribunalski iz Poljske, koja je zajedno sa našom Srednjom tehničkom školom pripremila zajednički štand uz degustaciju gastronomskih specijaliteta, a delegacija nama prijateljskog i partnerskog grada Pjotrkov Tribunalski, uveličala je dane Sabora u našoj opštini. Pored delegacije Poljske gosti ovogodišnjeg Sabora bile su delegacije iz rumunskih gradova Rekaš i Banja Herkulana.
Tokom dana na bini je mnogobrojne posetioce i izlagače uveseljavalo 26 kulturno umetničkih društava sa bogatim programom, a specijalni gosti su bili članovi AKUD –a „Dimitrije Koturović“ iz Beograda.
U večernjim satima održan je koncert Milice Pavlović i Ane Kokić, u kojima je uživao veliki broj meštana.
Uz pokroviteljstvo lokalne samouprave, a u organizaciji Turističke organizacije i suorganizaciju Kulturno prosvetnog centra i Zavičajnog muzeja, ova manifestacija je uzdignuta na mnogo viši nivo.
Uz pomoć mnogobrojnih sponzora među kojima je generalni sponzor Banka Poštanska Štedionica, XVII Sabor je bio među najuspešnijim do sada.

    

        

 

Sitemap