Održana manifestacija ‘’Priveg’’ u Laznici

IMG_1366

Paljenje vatre na praznik Mesne poklade tradicionalno se održava u naselju Laznica kao deo običajne manifestacije pod nazivom Priveg.

U centru naselja okupljaju se meštani koji obeležavanjem praznika poštuju i kult mrtvih.

Po kalendaru manifestacija Turističke organizacije opštine Žagubica, Priveg je održan u nedelju, 6.marta, a centralnom dešavanju prethodile su brojne pripremne aktivnosti kao što je prikupljanje drva od meštana rano ujutru, zatim puštanje vode za pokojnike koji su umrli bez sveće i još mnogo drugih sadržaja.

IMG_1339

Manifestaciju je, ove kao i prethodnih godina, organizovalo kulturno-umetničko društvo “Izvor’” iz Laznice uz svesrdnu podršku Turističke organizacije kao suorganizatora i lokalne samouprave.

IMG_1423

Nakon paljenja vatre i obrednog namenjivanja hrane i narodnog kola, kao završnica manifestacije priređen je bogat kulturni program za sve prisutne, a koji su uveličala brojna kulturno-umetnička društva iz naše i susednih opština, kao što su: domaćini KUD “Izvor’” iz Laznice, KUD “Homolje” iz Žagubice, KUD “Polet” iz Suvog Dola, KUD “Vlaško kolo” iz Osanice, KUD “Svetozar Marković” iz Medveđe, KUD “Mladost” iz Porodina, KUD “Jasikovo” iz Jasikova, KUD “Rudna glava” iz Rudne glave, Udruženje frulaša i etnomuzičara “Flujer” iz Osanice i mnogi drugi.

IMG_1381

U programu je uživalo i kompletno rukovodstvo Opštine Žagubica, predvođeno predsednikom opštine, gospodinom Safetom Pavlovićem, a svim učesnicima i organizatorima manifestacije “Priveg Laznica 2016” dodeljene su zahvalnice koje je uručio Dejan Nikolić, predsednik Skupštine opštine Žagubica.

IMG_1337

IMG_1402

IMG_1399

IMG_1240

Sitemap