Друга Хомољска саксофонијада

13706266_10209287039716077_1364816762_n

Уторак, 19.07.2016. године, у насељу Суви До протекао је у знаку сећања на чика Јову Станојевића, врсног свирача саксофона у Хомољу а и широм наше земље.

Организациони одбор који су чинили представници Туристичке организације, професор Периша Станојевић (чика Јовин син), МЗ Суви До, КУД „Полет“, Зоран Станојевић од раних јутарњих часова дочекивали су госте, учеснике и остале посетиоце манифестације на „Суводолском врелу“.

Манифестацију ”Друга Хомољска саксофонијада” отворио је господин Душан Милосављевић, помоћник председника општине, након чега су сви саксофонисти (такмичари и ревијалци) заједно одсвирали „Јованово коло“.

Такмичарски део почео је у 14.00 часова, у коме је учествовало једанаесторо саксофониста. Подељено је у две категорије, сениоре и јуниоре.

Сваки такмичар имао је задатак да одсвира једно чика Јовино и једно коло по свом избору.

13867082_10209287041356118_2103454925_n

Њихове наступе пратила је комисија у следећем саставу:

1. ЖИВОЈИН ЈОВИЋ ЖИКА  из Јошанице.Врхунски саксофониста са великим искуством. Иначе први ученик Јована Станојевића, са којим је и много пута наступао. Аутор многих српских и влашких кола која су стално на репертоарима свих наших саксофониста. Добар познавалац Јовиног стваралаштва и његовог стила свирања.

2.ВЕЛИЗАР  МАТУШИЋ  – хармоникаш из Кучева. Потиче из чувене музичке породице високог реномеа.Много пута је свирао са чика Јовом и снимио је са њим велики број изузетно успешних композиција. Важи за изузетног познаваоца и српске и влашке музике. Музичар је префињеног укуса и извођач врхунских могућности.

3.АЛЕКСАНДАР  ЈАНКЕХ  је завршио студије саксофона на чувеној академији у Бечу. Један је од најбољих младих саксофониста Европе. Добитник је преко двадесет првих награда на такмичењима у земљи и иностранству и то углавном са максималних 100 бодова.Одржао је велики број концерата свуда по Европи и као солиста и као члан разних ансамбала. Иначе Александар има и Хомољске крви јер му је деда из Вуковца.

4.ПЕРИША  СТАНОЈЕВИЋ – председник жирија и професор кларинета и саксофона у музичкој школи у Пожаревцу ( рођен у Сувом Долу ). Његових ученика има свуда по свету и са њима је освојио преко двестотине награда на домаћим и међународним такмичењима. Већ дванаест година је директор великог међународног такмичења дрвених дувача које окупља и до 300 такмичара из десетак земаља јужне Европе и које се сваке године одржава у музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу.

У ревијалном делу, док је комисија бирала победнике, наступио је КУД „Полет“ из Сувог Дола, Јована Урошевић са песмом посвећеном овој манифестацији под називом „Саксофонијада“, коју је сама и написала, Милица Рајић са песмом „Оро“, Културно-уметничко друштво Предшколске установе ”Полетарац” и културно-уметничко друштво ”Инвалиди рада” из Бора који су се представили играма и групним и соло певањем. У овом делу наступило је и неколико саксофониста, а као специјалан гост наступио је један од најбољих саксофониста у Србији, господин Игор Јанојлић Зекутор као и његов отац господин Јован Јанојлић, који је и сам ученик Јована Станојевића, по коме и носи име.

13874958_10209287036876006_128058358_n

Победници овогодишње, друге Хомољске саксофонијаде“ су:

1.Добрица Милановић из Сладаје- сениори

2.Никола Пауновић из  Старчева- сениори

3.Никола Јовановић из  Старог села – сениори и

1.Бобан Димитријевић из Црљенца – јуниори

2.Милош Страјиновић из Лесковца код Петровца на Млави – јуниори

3.Никола Милетић из Великог Лаола – јуниори

Победници у категорији сениора добили су пехаре, дипломе, новчане и робне награде као и магнете у облику саксофониста док су победници у категорији јуниора добили медаље и исто тако диплому, слатки пакет и магнет-саксофонисту. Награде сениорима доделио је господин Предраг Ивковић, заменик председника општине, а јуниорима господин Душан Милосављевић, помоћник председника општине.

13664656_10209287038996059_327866391_n

Велики број људи окупио се тог дана у Сувом Долу а некима је звук саксофона и сећање на чика Јову натерало сузе на очи које нису могли, или нису ни желели да сакрију.

Манифестацију је пропратио медијски сервис РТВ Хомоље.

Покровитељ манифестације била је општина Жагубица, а организатор Туристичка организација општине Жагубица и Месна заједница ”Суви До”.

 

 

 

Sitemap